NLP és adatvizualizáció - meetup

   2017. május 25.

NLP és adatvizualizáció

 

2017. május 25. csütörtök, 18:30

 

Háló közösségi és Kulturális Központ

1052, Budapest, Semmelweis utca 4., Budapest (map)

A májusi meetupon arra keressük a választ, hogyan is érdemes az NLP kapcsán kinyert adatokat megjeleníteni. Ha van olyan projekted, amit szeretnél nekünk bemutatni, akkor lépj velünk kapcsolatba a zvarju(kukac)precognox.com címen.

Program:

18:30 - 19:00 kapunyitás, evés-ivás, kötetlen csevegés

19:00 - 20:00 előadások

20:00 - 21:00 kötetlen csevegés, stb.

Előadóink:

Varjú Zoltán (Precognox): Túl a szófelhőkön - szövegvizualizációs gyakorlatok

Hogyan lehet nagy mennyiségű szöveg tartalmáról képet alkotni? A legnépszerűbb megoldás erre szófelhők készítése, melyek színesek és szépek, csak éppen a színek semmilyen információt nem szoktak hordozni és csupán a korpusz leggyakoribb elemeit tudjuk hely hiányában rajtuk megjeleníteni. Szerencsére a szófelhőkön túl van egy világ, ami sokkal színesebb és több lehetőséget nyújt nekünk, ebbe teszünk egy rövid kirándulást gyakorlati példákon keresztül az este során.

Gulyás Attila - ifj. Boros István (MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoport): Hálózat a szavak mögött - Szöveg alapú kapcsolatháló-elemzés vizualizációs technikái

A társadalmi kapcsolatháló-elemzés a szociológián belül elterjedt és széleskörűen alkalmazott paradigma. Azonban a szövegek kapcsolathálóként való elemzése és vizualizációja ugyan kézenfekvő lenne, de nem csak a hazai, hanem a nemzetközi irodalomban is kevéssé elterjedt. A szövegelemzést művelők ezt a módszert gyakran médiafigyelésre, médiadokumentumok valamint a diskurzuselemzés tárgyait jellemző dokumentumok (például parlamenti jegyzőkönyvek, egyéb politikai dokumentumok) elemzésére használják. Emellett hatékony eszköz a közösségi médiában fellelhető szöveges tartalmak elemzésére is. A szövegeket kapcsolathálóként kezelő és a hálózatelmélet mutatóinak segítségével interpretáló kutatások száma arányaiban elmarad a módszer alkalmazásának és hasznosságának lehetőségeitől. Tanulmányunk az újszerű módszertannak számító szöveg alapú kapcsolatháló-elemzést mutatja be a Rákosi-éra politikai dokumentum elemzéseinek példáján keresztül. Tárgyalásra kerül a szöveg alapú kapcsolatháló-elemzés gyakorlati és elméleti dilemmáival foglalkozó nemzetközi irodalom, a vizsgálati egységek és az alkalmazandó vizualizációs technikák meghatározása, valamint az interpretáció alapjául szolgáló mutatók értelmezése. Az előadás további célja, hogy a szöveg alapú kapcsolatháló-elemzés gyakorlati alkalmazását meghatározó lépéseinek felvázolásával motiválja a módszer felhasználását a szociológiai, társadalomtörténeti és politológiai kutatásokban.