Katona Eszter (ELTE TÁTK) előadása: Topikmodellek az LDA-n túl

   2019. április 2.

Mindenkit szeretettel várunk az MTA TK "Lendület" RECENS  hálózati előadás-sorozatának következő alkalmára 2019. április 2-án (kedden), melyen Katona Eszter (ELTE TÁTK) tart előadást "Topikmodellek az LDA-n túl" címmel. Az előadás nyelve magyar.

Az előadás megrendezésére az MTA TK "Lendület" RECENS Kutatócsoport tárgyalótermében (MTA Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4., T. épület, 1. emelet, 40. szoba) kerül sor 16:30-as kezdettel.

Az előadás absztraktja:

Előadásomban a topikmodellezés kapja a fő fókuszt: a széles körben használt látens Dirichlet allokáció két továbbfejlesztése, a dinamikus topikmodell, illetve a szerző-topik modell. A topikmodelleket a K-Monitor cikkgyűjteményén készítettem el. Eddigi tapasztalataim bemutatása során kitérek arra, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel az elemzés különböző szakaszaiban, a kész eszközök használata, illetve a modell létrehozása során. Az adatvizualizációra legtöbbször úgy tekintünk, mint az eredményeink könnyen értelmezhető, esztétikus tálalásának eszközére, de előadásomban szeretném megmutatni, hogy a vizuális megjelenítés segíthet minket a modellillesztés, az elemzés és értelmezés során is.

Az előadás végén egy épp most induló projektem kezdeti elgondolásait szeretném röviden vázolni, melyben twitter bejegyzéseken klasszifikációs eljárást alkalmazva igyekszünk eldönteni, hogy a tweet szerzője bot vagy ember, ha ember akkor férfi vagy nő. Végül pedig szeretném az ötleteinket vitára bocsájtani.